diumenge, 25 d’octubre de 2009

Això és el que s’ha de saber...??

Un cop més, no hem de fer cas de certa literatura que desvetlla, com aquest llibre al que em referiré avui, un afany i una ambició sospitoses tan sols amb el títol... Tot el que s’ha de saber? Segur? Tot?

Todo lo que debe saber sobre los vampiros, d’en César Alcalá, no explica realment tot el que s’ha de saber sobre els vampirs. De fet crec que el que ens diu és bàsicament allò que podríem obviar sobre aquest tema.

El llibre consta de dues parts: la introducció i la resta.

La introducció ve a ser un petit manual en 14 planes de “com fer-se l’entès en vampirs sense haver-ne llegit una sola plana”. Pel meu gust no és el pitjor del llibre encara que carrega moltíssim [massa] sobre la fascinació sexual del mite i té una lleugera tendència a decantar-se per un vampir de pantalla que està ensucrant obscenament la càrrega primigènia i atàvica del personatge.
Una barreja entre filosofia, literatura i superstició es debat en aquesta introducció on profunditat i superficialitat es confonen i fan que decideixis que tens a les mans un llibre per no col·locar a la teva prestatgeria.

La resta del llibre és una recopilació de casos amb l’aparent finalitat d’entretenir morbosament al lector amb el gore més recargolat de la historia dels psicokillers. Tret de Vlad Tepes, d’Ersébet Bathory i d’un parell més, la resta són exposicions d’històries d’assassins on els vincula amb el vampirisme pel fet de violar les seves víctimes i després menjar-se-les.

Al final, un corol·lari de vampirs literaris et deixen amb el regust amarg de trobar a faltar a personatges realment importants si del que es tracta és de saber-ho tot sobre els vampirs.

Vaja, sembla un llibre més propi per a estudiants de criminologia que per recomanar a algú que vulgui introduir-se en el fabulós món del vampir...d’una manera seriosa és clar...

Si voleu realment fer-vos a mans d’un assaig ben escrit i complert sobre el vampir, recomano el llibre d’en Javier Arries, Vampiros. Una obra excel·lent, ara per ara del millor que es pot trobar.

4 comentaris:

 1. És d'agrair la tasca de prospecció que fas. Aquesta, acompanyada de la teva anàlisi, ens estalvia molts pals de cec als profans. No coneixia el llibre de Javier Arries, però el buscaré per llegir. ;-)

  ResponElimina
 2. Vaig tenir-lo a les mans a la llibrería, el vaig fullejar... i el vaig tornar a deixar al seu lloc. Alguna cosa em va dir que no i ara m'ho confirma la teva crítica. Que bé, em sap greu comprar mals llibres amb la de llibres excel·lents que hi ha pel món...
  Buscarem el del Javier!

  ResponElimina
 3. :D M'has evitat que em recomanasses un llibre sobre vampirs!

  El cercaré!
  :D

  Muás!

  ResponElimina
 4. @Anna, el llibre d’en Arries està molt bé. Fa un bon repàs de la figura, molt complert, molt seriós... Gracies per comentar!

  @Arati, doncs tens un bon sisè sentit. Aquest llibre realment no feia per tu... Té alguna que altra curiositat i després de cada cas està molt ben ampliat o suportat a nivell de documentació (literatura, pel•lis...). Però no és un llibre de vampirs... Respecte al Arries , recordes que en Javier va comentar al diàleg que varem publicar?...

  @TonaPou, Perquè no li demanes a l’Anna?, ella ha fet un recorregut recent al llarg de la literatura de vampirs fonamental i té clar quina obra és la millor per començar...si a més s’afegeix el fet que us coneixeu una mica, la recomanació encara serà més encertada...

  ResponElimina