diumenge, 9 de desembre del 2007

Tarocco





Llegeixo…

La extraordinaria fuerza de atracción que representa el icono del vampiro proviene de la facilidad con que cada hombre y mujer se identifican con él… En el vampiro, luz y sombras están amplificados: son más visibles, más evidentes y más claros; y en el fondo siguen siendo un espejo de nosotros mismos…

Aquest fragment el podeu trobar al I Tarocchi dei Vampiri, un magnífic maç que il·lustra, en 78 cartes, les possibilitats de la vida d’una persona, això sí, en clau vampírica.

El Tarot funciona com una síntesi de totes les doctrines, experiències humanes, etapes i situacions que constitueixen la vida mateixa, i és en aquest sincretisme on radica la seva fascinació i el fet que s’hagi vessat, inútilment, tanta tinta vers els seus orígens (de si els egipcis, de si la càbala..).

El Tarot més antic que es coneix és el Visconti-Sforza de 1441 (jo en custodio una reproducció cedida pel meu estimat amic Fan Hellthink). Sembla ser que fou un regal per a la boda de la filla del duc de Milà (Bianca Maria Visconti) amb Francesco Sforza.
Val a dir que, en aquells moments, el Tarot no es feia servir com una eina d’endevinació, tal i com ho tenim associat ara, sinó que era un joc de cartes i també s’utilitzava com a instrument de meditació i autoconeixement, la seva vessant més interessant. Si recordeu Les Amistats Perilloses, en una de les escenes, a casa de la tieta d’en Valmont, es veu a aquesta dona amb un joc de cartes a les mans on una és girada... es tracta de La Mort del Tarot de Visconti, que apareix com una picadeta d’ull, a la nostra mirada.

Però on volia anar és que, de la multitud de Tarots editats, n’hi ha que fan referència directa al tema d’aquest blog. Existeix una veritable Galeria Dampyr de Tarots.

Teniu per exemple el que he referit al començament del post, I Tarocchi dei Vampiri d’en Minetti/Mammucari, molt adequat per a la interpretació atesa la cura de la seva simbologia, un pèl llòbrega i tètrica.

Un altre és The Vampire Tarot de Nathalie Hertz, una mica més infantil però interessant, sobretot el desenvolupament dels arcans menors.

Darrerament s’ha publicat el Tarot Favole de la Victoria Francés. És aquest un Tarot de luxe, amb les imatges de la sèrie que li dóna el nom. Curiosament les espases, copes, ors i bastons es transformen aquí en: papallones negres, roses negres, màsqueres venecianes i creus. Una preciositat!! Hi ha, però, un defecte i és que han col·locat les instruccions d’un tarot clàssic qualsevol, de tal manera que...ves a saber a què fan referència les papallones!
De tota manera, pot ser un bon regal de cara a les festes que s’apropen.

I parlant de regals, un altre Tarot de culte és The Labyrinth Tarot, del magnífic dibuixant de còmics Luís Royo. Un joc de cartes preciós, un pèl petit pel meu gust, però podeu fer-vos amb el llibre que porta el mateix títol i té totes les il·lustracions de les cartes...exquisit.

5 comentaris:

  1. Increïbles Victoria Francés i Luis Royo! Tot un món i una història el d'aquesta baralla.
    Salutacions

    ResponElimina
  2. Benvolug Dampyr

    Tinc un dubte sobre el que he rumiat molt i crec que com bon aficionat als simbols, segur em podrás ilustrar. Sempre m'he preguntat perque per neutralitzar als vampirs en Europa ens protegim amb alls - aixó ho puc entendre, pel seu caracter inmortal- mentre als vampirs a la china se'ls pots evitar fent una filera al terra amb grans d'arros. Ates que el vampir te una essencia universal se m'escapa la vinculació a les llavors més enllà d'un gust gastronomic local.

    Espero ansiosament els teus estimables comentaris. I com que es epoca de regals et deixo un link http://fantastic.library.cornell.edu/devils_angels.php
    i et desitjo mosegades de les millors empuses pel canvi d'equinoci.

    Hi donaré ordres ;-)

    ResponElimina
  3. (Dampyr, espero no te moleste que me adelante pero es que ésta me la se ;-) )

    Hecate, estos vampiros chinos se llaman Ch’Iang Shih, y cuenta la leyenda que si encuentran un montón de arroz, deben contarlos antes de pasar, así que cuantos más pongan... (ingeniosos, verdad?)

    Os anexo este blog por si quereis curiosear… cuevagotica.blogspot.com

    saludos

    ResponElimina
  4. Hècate, Audbrey: molt interessants els comentaris i els links. No en tenia ni idea dels vampirs xinesos...espero que continueu actualitzant-nos en aquests elements tant exòtics.

    ResponElimina
  5. Hola Audbrey,

    Muchas gracias por tu comentario, tienes razón en todo lo que dices. Yo además pensaba en el significado metafísico que pudiera tener el arroz.

    Para la cultura egipcia, y por herencia en parte en nuestra cultura, el ajo representaba el cosmos. Las pieles exteriores suponen los varios estados del cielo y el infierno, el “sistema dental – la boca-“ y el sistema solar. Comerlos simboliza la unión del hombre con el universo, alimentando no solo el cuerpo, sino también el alma. De ahí, su uso como protección ante seres que aunque seductores actúan en el ámbito del alma de las personas.

    En cambio en la simbología china, de momento, no he oído nada que vincule los granos de arroz con algún significado trascendente, pero creo que lo hay. Mas bien creo que tiene que ver con las semillas en general, pero hasta ahí llego

    Saludos a todos

    ResponElimina