dilluns, 24 de setembre del 2007

Gautier, Polidori, Schubert …

La mort i la donzella (F. Schubert)

Per a mi, actualment el vampir tant sols pot ser pres amb seriositat en el marc de la producció artística (cinema, pintura, literatura, etc.). Per aquest motiu, i pel que fa a la literatura, a continuació proposo una guia de lectures per tenir un punt de vista complert, ràpid i alhora fonamental d’aquest gènere, per no haver de triar entre la immensa quantitat de material existent o per assegurar no caure en el munt de literatura infecta que hi ha al voltant del tema. Aquí va la meva proposta:

Primera guia Dampyr del vampirisme

Una bona forma de començar és amb La morta enamorada de Théophile Gautier. Un capellà que de dia és un rosega-rosaris i de nit es dóna als més variats plaers llibertins amb una dama misteriosa i assedegada. És una novel·leta diferent on la maldat del vampir és dubtosa.

Es pot continuar amb El vampir de John William Polidori. Entre les seves gràcies té la de ser el primer conte de vampirs en la literatura de terror i la d’arribar a fer, en algun passatge, por de veritat. Polidori treballava per Lord Byron el qual l’humiliava contínuament. Entre nosaltres, jo crec que Lord Ruthven (el personatge principal del conte) reflexa el que en pensava l’autor sobre el seu cap.

En tercer lloc crec que s’ha de seguir amb Carmilla de Joseph Sheridan Le Fanu. En aquesta novel·la, la Condesa Karnstein (aquí Carmilla però altres vegades Mircalla o Millarca) sedueix i vampiritza a una joveneta a través d’una relació impregnada de matisos lèsbics que han inspirat més d’una pel·lícula. Són curioses les darreres planes del llibre, on s’expliquen aspectes domèstics d’un vampir (on descansen, en quines condicions, etc.).

Arribats a aquest punt és on Bram Stocker, picant d’aquí i d’allà de les novel·les descrites i de llegendes transilvanes sobre senyors amants del gore i comtesses sanguinàries, ens fa arribar Dràcula. No crec necessari descriure l’argument però sí advertir que la seva lectura pot resultar sorprenent ja que el tractament que se n’ha fet en el cinema (ja sigui Coppola o la llarga sèrie de pel·lícules de la Hammer) s’allunya o bé del caràcter del personatge d’Stocker, o bé del que passa realment a la novel·la, o de les dues coses a la vegada.

Per completar aquesta selecció bàsica i suficient d’obres mestres del vampirisme recomano també la lectura d’Els redivius d’en Geoffrey Farrington. És una novel·la on es descriu el punt de vista del vampir: com i què pensa, què sent, com es reprodueix, com es relaciona amb els altres i com planteja la seva subsistència. Estic convençut que la Rice ha plagiat aquesta obra en les seves Cròniques vampíriques.

I, finalment, Soc llegenda. Entre la literatura de terror i la ciència ficció, Richard Matheson ens descriu l’únic supervivent d’una humanitat víctima d’una epidèmia que ha transformat a tothom en vampirs. Se n’han fet, al menys, tres pel·lícules: una protagonitzada pel Charlton Heston
(1971), una altra inèdita al nostre pais i protagonitzada pel Vincent Price (1964) i, finalment, la més recent pel Will Smith (2006).





9 comentaris:

  1. Una selecció molt acurada. Li suggereixo unes altres entrades per més endavant:

    "Els pitxors llibres i històries sobre vampirs mai escrites."

    "Històries que no són sobre vampirs, però ho podrien haver estat."

    Salut!

    ResponElimina
  2. Prenc nota dels seus suggeriments. Segur que imprimeixen més marxa.
    Per cert!!! Té encara localitzable aquell petit conte que va fer d'un vampir al tren?

    ResponElimina
  3. Doncs... suposo que encara el trobaria, sí...

    ResponElimina
  4. Dampyr,

    Gracias por la selección. Siempre se agradece una guía espiritualmente documentada. Un apartado de películas tratado con el mismo rigor sería muy apreciado. A propósito, le recomiendo una película fronteriza sobre el tema vampiro que creo entra de lleno en su línea: Vampire´s Kiss (1989) con Nicolas Cage de protagonista. Un crítico literario de Nueva York sospecha haber sido mordido por una vampira en una noche de sexo desenfrenada. Su transformación se inicia...y le conduce al lado oscuro. En clave de comedia negra, muy muy amarga y reflexiva sobre el habitante de las ciudades modernas. Creo que no se llegó a estrenar en España...
    Salut!

    ResponElimina
  5. Muy buena la recomendación!!! Si señor!!
    Conozco la película. Existe una versión en castellano (besos de vampiro)y la dieron, hace ya un tiempo, por la tele.
    Cierto, es muy amarga. Hay este toque gracioso excèntrico de N.Cage y la soledad abrumadora que se cierne sobre él progresivamente a lo largo de la película.
    Buena la idea de utilizar el sofá como un ataud: genial!

    ResponElimina
  6. Todos los que hemos estado en el lado oscuro, conocemos de sobra los fundamentos del vampirismo y sus efectos. Para los que no se lo toman en serio (es sorprendente que escriban sobre ellos) la mejor manera es acceder desde el ambito extransesorial, lo que no garantiza tener una experiencia hematica. Pero a lo mejor no estais preparados. Para los que os fiais solo de lo avalado por estudios serios os recomiendo estudiar lo que decía el gran filósofo francés Jean Jacques Rousseau que afirmó audazmente: «Si hubo alguna vez en el mundo un hecho garantizado y probado, es el de los vampiros. No falta nada: informes oficiales, testimonios de personas de alta categoría, de cirujanos, de religiosos y de jueces; las pruebas judiciales son abrumadoras.»

    Y os dejo un link para pasear
    http://www.mundoparanormal.com/docs/criptozoologia/vampiros.html

    ResponElimina
  7. Gracias Dampyr por este blogg tan "sugerente" donde nos brinda la oportunidad de dejar entreabierta esa puerta que un día cruzamos y tanto nos hizo disfrutar... y por ser invitados a "mossegar a gust"!!

    Como recién iniciado en este tema, pienso que su selección, y sobretodo, el orden de lectura, es de lo más adecuado ya que desvelan otro punto de vista muy diferente al que estamos habituados cuando hablamos de vampiros: el romántico, el del vampiro amante, provocando en el lector un sentimiento de fascinación tal hacia el vampiro, que desea sucumbir ante él, convertirse en su víctima, ofreciéndole ese erguido cuello, insinuante y apetecible. Y esta potente carga de sensualidad, deseo, pasión y anhelo tan exquisitamente descrita por Gautier y Sheridan Le Fanu, cambian el enfonque y percepciones de las lecturas posteriores.

    Gracias por facilitarnos el ya descatalogado cuento de Polidori...

    Totalmente de acuerdo con "Fan Hellthink" en que un apartado de películas con el mismo rigor sería un gran regalo para los sedientos de nuevas percepciones...como yo.

    Delicioso Schubert!!

    ResponElimina
  8. Totalmente de acuerdo con su comentario Blake. No obstante, tan solo matizar que no se trata de fiarme de lo que está avalado, se trata realmente de fascinarme por lo que no puede estarlo. Como dijo un caballero suprarromàntico (Arthur Machen): "Omnia exeunt in mysterium" que viene a significar algo así como: “es en la frontera de lo conocido donde podemos asomarnos al abismo de lo ignoto..” Hay que vencer al Urizen de cada uno con sus propias armas (W. Blake)
    Muy interesante su comentario y el link (pienso adjuntarlo en breve al archivo documental del blog).

    Espero saber más de Vd.

    ResponElimina
  9. Gràcies Audbrey, et contesto al teu suggeriment i al del Fan Hellthink en un post dedicat...

    ResponElimina